CLAT Sample Papers: The wait for the students is over. The authority has released the date of the CLAT 2023. In the CLAT exam, more than 50,000 candidates applied so the competition will be high. In this article, we are providing free CLAT sample papers for practice.
CLAT Sample Papers for 2024 Preparation
- With the help of CLAT 2024 sample papers, candidates understand the exam pattern and questions in each section.
- While practising more and more helps in self-observation and understanding the self-level of practice.
- Solve the CLAT exam sample paper regularly and note down the repetitive questions asked. The question may repeat in the exam.
The sample paper of CLAT is given in the following Pdf. which helps candidates to get an idea about the CLAT questions paper.
CLAT Question Papers PDFs Download Here
We are providing the link for the UG (Under Graduate) previous year’s question paper so that candidates can get an idea about the exam paper and the exam level.
|CLAT Question Papers||Download Link|
|CLAT 2021 Question Paper – UG||Download PDF Here|
|CLAT 2021 Question Paper – PG||Download PDF Here|
|CLAT 2020 Question Paper – UG||Download PDF Here|
|CLAT 2020 Question Paper – PG||Download PDF Here|
|CLAT Sample Paper PDF 2019 for UG||Answer Key|
|Paper A||Download PDF Here|
|Paper B||Download PDF Here|
|Paper C||Download PDF Here|
|Paper D||Download PDF Here|
CLAT Sample Papers For Post Graduation
Download the CLAT Sample Papers PDF link for the candidates who have applied for the Post Graduation Program-
|CLAT Sample Paper PDF 2012||Download Here|
|CLAT Exam Sample Paper 2013||Download Here|
|CLAT Sample Paper PDF 2014||Download Here|
|CLAT Exam Sample Paper 2015||Download Here|
|CLAT Sample Paper 2016||Download Here|
CLAT New Exam Pattern 2024
Check out the following table to know the CLAT new exam pattern for the candidates who have applied for CLAT 2024. Also, some important points related to the question paper. Download CLAT Syllabus PDF.
|Duration of CLAT Exam||120 Minutes (2 Hours)|
|Total Number of Questions||150 questions of one mark each|
|Negative Marking||0.25 (¼) mark for each incorrect answer|
See the Subject areas with weightage and approx number of questions asked in the below-mentioned table-
|Subject Areas with Weightage||The Approximate Number of Questions|
|English Language||28-32 questions, or roughly 20% of the paper|
|Current Affairs, including General Knowledge||35-39 questions, or roughly 25% of the paper|
|Legal Reasoning||35-39 questions, or roughly 25% of the paper|
|Logical Reasoning||28-32 questions, or roughly 20% of the paper|
|Quantitative Techniques||13-17 questions, or roughly 10% of the paper|
CLAT English Sample Questions
We have provided the PDF of the CLAT Exam Sample Paper for English with the sample of the question mentioned below. Check CLAT Preparation Tips.
- The passage of about 450 words each is asked in the exam, which carries 4-5 MCQ questions that will ask.
- In the passage, the series of questions that will be required to demonstrate comprehension and language skills, and other abilities are-
- Read and understand the main point considered in the passage and any arguments and viewpoints considered or set out in the passage
- Draw interference and outcomes
- Try to Summarize
- Compare and distinguish the different cases or aspects
- Understand the purpose of various words and phrases used
Sample Question for the English Language
The direction for the following questions is a few foreign language phrases that are commonly used. Choose the exact meaning for each of the phrases-
Ques 1- Tabula rasa
- Clean slate (Answer)
Ques 2- Carte blanche
- Complete Discretion (Answer)
Ques 3- De jure
- Concerning Law (Answer)
There is two fill in the blanks in the following statement. Fill the appropriate pair of the word in the blank space, which makes the sentence meaningful.
Ques 1- It is certain that human beings_____ latent power of which they are only___ aware.
- posses ____ vaguely (Answer)
- exhibit ____ little
- impose ____ clearly
- inherit _____ consciously
Ques 2- Akbar one of the____ and_____ emperors of India who made a name for himself, is acknowledged even today.
- desirous ___ indolent
- aspiring ___ sluggard
- slothful ___ active
- ambitious ___ energetic (Answer)
Ques 3- Trained employees increase __ and __ of their industry and take it to a higher position.
- wisdom ___ development
- accomplishment ___ dignity
- motivation ____ up gradation
- performance ___ productivity (Answer)
From the following option, select the correct meaning of the italicized idioms and phrases-
Ques 1- Mr. Gupta, one of the trustees of a big charity, is suspected of feathering his own nest.
- Being lazy in doing this work
- Being too generous
- Neglecting his job
- Making money unfairly (Answer)
Ques 2- Mrs. Hashmi has been in the blues for the last several weeks.
- Penniless (Answer)
Ques 3- His friends failed to see why he should ride the high horse just because he had won an election.
- Become abnormal
- Appear arrogant (Answer)
- Indulge in dreams
- Hate other
Read More: How to Prepare for CLAT English
CLAT Legal Reasoning Sample Papers 2021
In this section passage of 450 words will be there in which the fact situations or scenarios involving legal matters, public policy questions, or moral philosophical inquiries questions will be asked. To prepare for this question candidates need only basic knowledge about the law. Students can easily take benefit from the general awareness of contemporary legal and moral issues.
The questions that will require-
- Identify and infer the rules and principles set out in the passage
- Apply such rules and principles to various fact situations
- Understand how changes to the rules or principles may alter their application to various fact situations.
Read More: How To Prepare For CLAT Legal Reasoning
Sample Questions for Legal Reasoning
Ques 1- Last week, the management used the Drug Price Control Order, 2013, to raise the price cover for 21 medicines by as significant as 50% to guarantee their availability. This is a pleasing move because lower prices would have additionally limited the availability of these medicines, some of which involve those utilized for leprosy, malaria, and allergy.
The declaration by the administrative authority – usually known to reduce prices of essential drugs – was urged by the pharmaceutical industry’s repeated petitions, which aimed out that the increasing cost of imports had made the production of any of these medicines unviable. Prices of bulk drugs and existing pharmaceutical elements have gone up by up to 88%, and are primarily imported.
Does this propose a fundamental question: Should the government control expenses? The impulse for controlling medicine prices is not very difficult to assume. Unlike some of the extended countries, where most people have insurance coverage, or the state administers medical facilities, medical costs in India are borne by citizens, mostly into out-of-pocket expenses.
Therefore, the state intervenes by holding the prices of some drugs in check to accommodate such spending. Nevertheless, the unintended outcome is that it affects the supply of drugs and can make citizens worse off. The risk of non-availability was an essential reason for raising costs.
Although all pharmaceutical firms may not stop providing drugs with price limitations, they may limit the stock. Further, the management usually dithers on price hikes because of political factors so that it is not accused of favoring private organizations.
Thus, the government should stay away from composing prices and allow the market to perform. Competition in the marketplace will guarantee that no business can make remarkable profits in necessary and crucial drugs. Since the state has confined resources, it should concentrate on control, and ensure that the quality of drugs provided in the market is not negotiated.
2.1 Based on the author’s thoughts in the passage above, which of the following would be correct:
(a) The state should not control the costs of drugs since this would hamper the growth of international pharmaceutical organizations.
(b) The state should restrain the prices of medicines since it would also be producing the medication itself.
(c) The state should not constrain the prices of medicines since it would resolve
the best price for such drugs. (Answer)
(d) The state should control the costs of drugs since residents are likely to fall ill more often.
C is the correct Answer- the state should not constrain the costs of medicines since it would resolve the best price for such medication.
The author offers the reason for regulating drug prices towards the commencement of the second paragraph – since, unlike in advanced countries, medical costs in India are owned by citizens, the state occurs by keeping prices of some medicines in check. Therefore, based on this logic, if citizens do not have to pay for drugs, there would be no reason for the state to constrain rates.
There is nothing in the passage to sustain either (a), (b), or (d) as the right option.
2.2 An necessary medicine, ‘Formula A,’ is used to heal cancer, and there is only one company involved in its production. If this is correct, then, based on the author’s logic in the passage above:
(a) The state should not constrain the price of Formula A since it should provide the market to operate.
(b) The state should control the cost of Formula A, since there is no conflict in the marketplace, and it cannot perform to control the price of the drug. (Answer)
(c) The state should ban the selling of Formula A, and ask victims to consider using some other medicine made by more than one company.
(d) The state should take up the production of Formula A itself.
B is the correct Answer– the state should restrain the price of Formula A since there is no conflict in the marketplace, and it cannot perform to control the cost of the drug.
The author claims that competition in the marketplace would guarantee that no company can make remarkable profits in the last statement of the passage above. If only one company produces Formula A, there would be no competition in the marketplace, so the state would have to constrain its price.
CLAT Logical Reasoning Sample Paper 2021
In this section, approximately 300 words of short passage will include. Each passage have some MCQ based on the passage, which requires-
- Identify an argument, its assumptions, and resolutions;
- Read and recognize the cases set out in the passage;
- Critically analyze patterns of logic, and assess how outcomes may depend on particular premises or proof;
- Infer what follows from the passage and apply these inferences to new situations;
- Draw relationships and analogies, identify contradictions and equivalence, and assess the effectiveness of arguments.
Sample Questions for Logical Reasoning
Rahul Dravid, the head trainer of India’s Under-19 cricket team, demonstrated that the 2018 Under-19 World Cup team selection procedure provided possibilities to a lot more players to come into the India Under-19 fold. He revealed that more than winning— which is not the right standard of success of a program at this level — is how many of the players are capable of moving to the following level: playing first-class cricket. He, therefore, made a purposive decision not to select players from the previous World Cup to the 2018 Under-19 World Cup squad.
1.1 Which one of the resulting statements is compatible with Dravid’s selection strategy for the 2018 Under-19 World Cup, as said above?
(a) Selecting an incompetent team at the under-19 level ensures failure, and players who experience failure learn to be gentle.
(b) Playing a sport is more significant than winning or losing.
(c) The Under-19 World Cup holds a stepping-stone to first-class cricket and winning it should not be the end-goal. (Answer)
(d) When players are below the age of 19, they do not feel accented about playing at a World Cup; though, as they age, their strength to perform well depends on the number of matches they have already played.
C is the correct answer- The Under-19 World Cup holds a stepping-stone to first-class cricket, and winning it should not be the end-goal.
This is clear from Dravid’s declaration that winning is not the right touchstone of achievement and that what values more is how many players are capable of moving to the next level, that is, playing first-class cricket. The information in the passage confirms none of the other options, and so, it cannot be the right answer.
1.2 Which of the results is the most desirable outcome of Dravid’s selection strategy from his viewpoint?
(a) The team is losing the World Cup, but five players from the team are performing first-class cricket.
(b) The team is winning the World Cup, and one player getting chosen for the national team.
(c) The team is winning the World Cup, and no player is getting selected for the following Under-19 World Cup team.
(d) The team is winning the World Cup, and five players from the team are going on to play first-class cricket. (Answer)
D is the correct answer- The team winning the World Cup, and five players from the team going on to play first-class cricket.
Options (b) and (c) are not as acceptable as the other options since the other choices consider more players entering the next level, which is compatible with Dravid’s selection tactics. Therefore, neither (b) nor (c) can be the right answer.
While options (a) and (b) both represent that five players going on to play first-class cricket. Option (d) has the added benefit of the team winning the World Cup – Dravid says players progressing to the next level is more valuable than winning the World Cup but does not represent winning the World Cup as unacceptable. Therefore, option (a) cannot be the right answer either.
1.3 Which of the resulting statements, if true, confronts Dravid’s selection strategy?
(a) First-class cricket selectors assess under-19 cricketers based on the win-loss proportion of the team they were a member of. (Answer)
(b) First-class cricket selectors assess under-19 cricketers based on their capacity to cope with injuries.
(c) First-class cricket selectors assess under-19 cricketers based on their achievements.
(d) Players who have participated in international matches face domestic competition better than those who have not.
A is the correct answer- First-class cricket selectors assess under-19 cricketers based on the win-loss proportion of the team they were a member of.
Since Dravid’s team choice prioritizes giving more players opportunities, rather than winning, the selection strategy described in option (a) would contradict Dravid’s plan, and therefore, this would be the correct answer.
Options (b) and (c) neither support nor oppose Dravid’s strategy, so it cannot be the right answer. Option (d) may confirm Dravid’s plan – since his plan would result in more players should be played in international matches – and so, option (d) cannot be the correct answer either.
Check Also : Logical Reasoning Questions For CLAT 2024
CLAT Current Affairs and General Knowledge Sample Papers
The passage of approx 450 words each will be provided. The sources of the passage may be news, journalistic sources, and other non-fiction writing.
Also, it includes an examination of legal information or knowledge explained in or related to the passage. Only the basic knowledge of legal matters is enough to solve the questions of Currents Affairs and GK. While addressing the questions, it requires the knowledge of-
- Contemporary events of importance from India and the world
- Arts and culture
- International affairs
- Historical events of enduring consequence
Sample Questions for Current Affairs & GK
The [x] mission is an extremely complex mission that represents a significant technological leap associated with the previous missions of ISRO. It contained an Orbiter, Lander, and Rover to investigate the unexplored [y].
The mission is intended to extend the lunar scientific knowledge through a comprehensive study of topography, seismography, mineral classification, and distribution, surface chemical structure, thermo-physical characteristics of topsoil, and structure of the tenuous lunar atmosphere, leading to a new perception of the origin and evolution of the Moon.
Later the injection of [x], a sequence of maneuvers were carried out to increase its orbit. On 14th August 2019, following Trans Lunar Insertion (TLI) stratagem, the spacecraft emerged from orbiting the earth and followed a route that took it to the Moon’s proximity. On August 20, 2019, [x] was successfully entered into lunar orbit…
The orbiter set in its intended orbit around the Moon will enrich our perception of the Moon’s progression and mapping of the minerals and water molecules in Polar precincts, using its eight state-of-the-art scientific instruments.
2.1 In the passage, the name of the mission has been redacted with ‘[x].’ What is the name of the mission?
(c) Chandrayaan-2 (Answer)
(d) Mission Mangal
2.2 In the passage, what has been redacted with ‘[y]’?
(a) The North Pole of the Moon
(b) North Pole of Mars
(c) The South Pole of the Moon (Answer)
(d) The Lunar Equator
2.3 The mission introduced in the passage was launched from which space station?
(a) Satish Dhawan Space Centre (SDSC) (Answer)
(b) K. Sivan Space Centre (KSSC)
(c) Sivanakota Space Centre (SSC)
(d) Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)
2.4 Which unforeseen incident took place on September 7, 2019, in association to mission referred in the passage that was represented by the Chairperson of ISRO as ’15 minutes of terror’?
(a) Vikram Lander had a hard-landing, and transmission from the lander to the ground station was lost. (Answer)
(b) Vikram Orbiter had disorientation and spiraled out of its intended orbit.
(c) Vikram Lander got segregated from the orbiter in preparation for landing.
(d) There was a 15-minute energy outage at the ISRO Telemetry, Tracking, and Command Network (ISTRAC), while Vikram Lander was about to land.
2.5 Which of the resulting is a factually accurate statement about the mission referred to the passage?
(a) The orbiter that is a component of the mission is the first lunar orbiter launched by India.
(b) The lander component of the mission was the first to achieve a soft-landing on the far side of the lunar surface.
(c) It is the first-ever robotic spacecraft mission in the world.
(d) The Orbiter High-Resolution Camera that is a part of the mission is the highest resolution camera in any lunar mission. (Answer)
CLAT Quantitative Techniques Sample Papers
The questions come in a short set of facts or propositions, graphs, or other textual, pictorial or diagrammatic representations of numerical information, followed by a series of questions. Candidates have to apply the mathematical operations on such information-
- Derive, infer, and manipulate numerical information set out in such passages, graphs, or other representations; and
- Apply various 10th standard mathematical operations on such information, including from areas such as ratios and proportions, basic algebra, mensuration, and statistical estimation
Sample Questions for Quantitative Techniques
At their wedding, Riz and Rekha accepted gifts amounting to a sum of Rs. 1,00,000 – any of which was in cash, and the balance was in the form of other substances. The money collected by them alone amounted to more than Rs. 35,000. All the money raised by them was by way of currency notes of the classifications of Rs. 2000, Rs. 500 and Rs. 200. When all the cash they collected was pooled together, ten notes of a specified classification, 12 notes of a second classification, and 16 notes of a third classification. Riz and Rekha selected to use an expense equal to the total value of the gifts collected by them at their wedding (by way of cash and differently) in the ratio of 2:3 on purchasing a guitar and a sitar, individually.
2.1 Which of the options here states the right number of currency notes of each denomination received by Riz and Rekha?
(a) 16 notes of Rs. 2,000; 12 notes of Rs. 500; and ten notes of Rs. 200 (Answer)
(b) 12 notes of Rs. 2,000; 10 notes of Rs. 500; and 16 notes of Rs. 200
(c) 10 notes of Rs. 2,000; 12 notes of Rs. 500; and 16 notes of Rs. 200
(d) 12 notes of Rs. 2,000; 16 notes of Rs. 500; and 10 notes of Rs. 200
A is the correct answer- 16 notes of Rs. 2,000; 12 notes of Rs. 500; and ten notes of Rs. 200, which sums up to a sum of Rs. 40,000.
The arrangement of money in (b) would add up to Rs. 32,200. The arrangement of cash in (c) would sum up to Rs. 29,200. The configuration of money in (d) would add up to Rs. 34,000. Hence, none of the options other than (a) comprises the arrangement of money that would make up for a total of more than Rs. 35,000.
2.2 What percentage of the total amount of the gifts collected by Riz and Rekha was by way of cash?
(d) 40% (Answer)
D is the correct answer- 40%. Since Riz and Rekha earned 16 notes of Rs. 2,000; 12 notes of Rs. 500; and ten notes of Rs. 200 – which costs a total of Rs. 40,000, and Rs. 40,000 is 40% of Rs. 1,00,000, the right answer is 40%.
2.3 Which of the following represents the correct amounts spent by Riz and Rekha on buying the guitar and the sitar?
(a) Rs. 20,000 on the guitar and Rs. 30,000 on the sitar.
(b) Rs. 40,000 on the guitar and Rs. 60,000 on the sitar. (Answer)
(c) Rs. 25,000 on the guitar and Rs. 35,000 on the sitar.
(d) Rs. 80,000 on the guitar and Rs. 1,20,000 on the sitar.
B is the correct answer- Rs. 40,000 on the guitar and Rs. 60,000 on the sitar.
It is the single choice in which the costs used on the guitar and the sitar add up to Rs. 1,00,000 and also adhere to the ratio of 2:3.
We have Included all the content on CLAT Sample Papers in this article. If you have any doubts on this, comment below we will reply as soon as possible.
CLAT Sample Paper FAQ’s
Q) Who releases the official sample papers of CLAT, and when is it available?
A) The Consortium of NLU’s released the official sample paper. The CLAT official sample paper was released one month before the exam so that candidates can practice according to the sample paper. Also, they will get an idea of the types of questions asked and the difficulty level of the exam.
Q) How can one access the CLAT 2024 sample papers?
A) It will access by the candidate’s login account details. Candidates have to log in to the CLAT official page to download the CLAT official sample paper.
Q) Is solving CLAT sample papers 2024 mandatory to get a good score in the exam?
A) Solving Sample Paper help candidates to know the difficulty level of the exam. Also, they get an idea about the pattern of the questions going to ask. Moreover, it helps to improve problem-solving and time management skills.
Q) Does the Official CLAT Sample Paper covers all the sections and topics?
A) Yes, the sample paper for CLAT comprises all the sections and topics asked in the exam. The sample paper released for both UG (Undergraduate) and PG (Postgraduate) separately.
Q) Will CLAT 2024 be Online?
A) Yes, the exam will conduct online, the notification regarding the exam date will be announced soon. The revised CLAT exam date was released by the Executive Committee of the Consortium of National Law Universities (NLU’s)
Q) Is the CLAT Exam held in a single language?
A) Yes, the exam will be held in only the English Language. It is the National Level Exam for the candidates who want to pursue their career in the Law. The paper will not be in the other language.
Q) Can I enroll for CLAT while studying in Class 12th?
A) Yes, candidates can enroll for the CLAT while studying in class 12th. They can apply for the LLB (Under Graduate) Program. Also, students can apply for the integrated program of LLB and LLM.
Q) Is there any limit on the number of attempts for the CLAT Exam?
A) No, there is not any limit on the number of attempts for the CLAT Exam. Also, no maximum age limit to enroll for the CLAT.